Commodore 64 NOS

Commodore NOS – Nieuwe Commodore spullen gekocht

Ik heb weer nieuwe Commodore spullen binnen. Het is best ironisch om te zeggen dat je nieuwe Commodore spullen hebt gekocht, want wat ik binnen heb gekregen is New Old Stock, oftewel NOS.

Nu is NOS officieel eigenlijk een term die gebruikt wordt voor spullen die nog nooit de doos hebben verlaten, maar hoe weet je dat. Dat is nooit met 100% zekerheid te zeggen.

Een van de anekdotes van NOS is,dat er ooit eens een computerverkoper was, die ongeveer 20 jaar geleden Commodore computers, waaronder ook Amiga’s verkocht. Op een gegeven moment brak de PC industrie door en had hij nog een behoorlijke winkel vol met deze spullen staan. Omdat hij geen tijd had om deze voor dumpprijzen te verkopen besloot hij om alles in een hoek te plaatsen en daar een wandje voor te plaatsen. Jaren gingen voorbij en 15 jaar later komt hij erachter dat hij nog een flinke voorraad “New Old Stock” had. Verzamelaars over de hele wereld hebben deze hele collectie voor heel veel geld overgekocht.

Dus voor een verzamelaar is het geweldig om zoiets te vinden (en is het ook nog eens veel waard ook, vooral als het je lukt om deze spullen te bewaren op een veilige plek.) TIP: zolders zijn niet zo slim i.v.m. hete zomers. Daar kunnen computers gewoonweg niet zo goed tegen.

Wat ben ik dus tegengekomen?

Commodore 128Commodore 128 NOS

Ik heb een tijdje terug (paar weken geleden) een Commodore 128 online gevonden. Er stond: “Nieuwe Commodore 128”. Dus ik meteen een mail gestuurd met de vraag wat hij bedoelde met nieuw: zo goed als nieuw, nog nooit uit doos geweest of iets anders? Hij zei dat hij voor zover kon nagaan de computer nog nooit uit de doos is geweest. Ik had er op geboden en kreeg de C128 toegestuurd. Bij aankomst heb ik de doos voorzichtig geopend en vond het jammer dat er een (klein) stukje uit de piepschuim was. Ik vermoedde daardoor dat deze al was gebruikt. Maar na verder onderzoek vielen me nog een aantal zaken op:

  • De kast had een paar kleine oranje vlekjes (alsof er paprika poeder op was gekomen), eenvoudig weg te vegen.
  • De kast was ontzettend schoon verder en ongekleurd. Ik had de kast vergeleken met mijn mooiste c128 (ik heb er 5 die er echt goed uit zien haha) en de mooiste was bijna lelijk (met een rode kleurzweem) ten opzichte van deze.
  • De voeding kabel was afgerold; echter de voeding zag er als nieuw uit;
  • De kabel van de tv was als nieuw nog opgerold met een sluiter, hmm nooit gebruikt.
  • Het ruikt allemaal zo heerlijk naar nieuwe apparatuur 🙂
Dus, het lijkt erop dat iemand deze Commodore 128 heeft gekocht en uit wilde pakken, maar er uiteindelijk niet aan toe is gekomen en deze weer in de doos heeft gedaan.

Commodore 64 met DiskdriveCommodore 64 NOS

Dit verhaal is ook bijzonder. Iemand had een “Nieuwe Commodore 64”. Ik meteen weer dezelfde vraag gesteld en hij zegt: deze is nieuw in de doos, nooit eruit geweest. Boh, meen je niet. Dus ik meteen een afspraak gemaakt en er naartoe. Ik word vriendelijk ontvangen en de meneer (samen met zijn vrouw) vertelde dat zijn schoonvader uit huis is geplaatst en alle spullen worden verkocht. Hij had een “tik”, dat hij alles dubbel (dus reserve) wilde hebben. Dus de Commodore 64 (met een losse 1541 II diskdrive) is gewoon nog nieuw in de doos. Hij pakte de dozen (en struikelde bijna met de 1541 II, waarbij ik bijna een hartverzakking kreeg) en liet me de spullen controleren. Jee, dit zag er goed uit. Enkel een klein scheurtje in de 1541 doos, maar voor de rest… voor een collector om te watertanden. Ik heb dus nu foto’s gemaakt en deze gaan voorlopig even een Ikea curverbox in (moet ik nog kopen, maar oke).

Hier zijn wat foto’s. Sorry voor de kwaliteit. Ze zijn bij kunstlicht gemaakt, dus je zou vermoeden dat er vlekken op de computers zitten, maar dat is echt niet het geval! 🙂

NOS Commodore