Zal AR VR vervangen? Of toch niet?

Zal AR VR vervangen? Of toch niet?

Ik zat zojuist te lezen op Tweakers, waar geschreven werd dat van een groot bedrijf een heel team van de VR afdeling was ontslagen. Het grote deel van de reacties van mensen is dan ook: “logisch, want VR zal voorbij gaan net zoals de 3D televisie”. Daar was ik het niet helemaal mee eens.

Persoonlijk vind ik dat het nu pas begint. Ik heb vele VR brillen (PSVR, Oculus Rift dev 1 & 2, huidige Rift, Oculus Go, Samsung Odyssey, Samsung Gear) en een AR bril (Microsoft Hololens) op mijn hoofd gehad en VR vind ik momenteel het meest volwassen van de twee.

Ik zal wat meer toelichting over mijn ervaringen hierin:

VR (virtual reality):
– ja de Oculus rift en HTC vive hebben een pc nodig als je zware kost wilt draaien, maar ik heb onlangs in Praag dit mogen meemaken: https://www.golemvr.com. Daar loop je dus op zo’n 350 vierkante meter met een rugzakje (http://walker.xmg.gg/en/), een Oculus Rift en een Leap Motion (om je handen in VR te zien) een adventure te spelen.
– Samsung HMD Odyssey heeft AMOLED, dus zwart is echt zwart, maar ook PC nodig (rugzak bijv). Helaas is deze VR bril enkel in Amerika verkrijgbaar.
– Maar straks met de Oculus Quest en opvolgers heb je niet meer eens zo’n rugzak nodig. Het immersive’ness is hetgeen wat veel uitmaakt
– momenteel heb ik de Oculus Go; is ook al geweldig. Wat vooral heel leuk is, is interactieve series waarbij je gewoon het gevoel hebt betrokken te zijn in een verhaal. Games zijn ook leuk, vooral de grote spelers hebben al hele mooie interactieve games gemaakt.

AR (augmented reality):
– om maar wat tegengas te geven; ik heb de Microsoft Hololens geprobeerd: mooi concept, dat gaat het zeker worden, maar je kijkt nog echt door een brievenbus. Wil je een groter oppervlakte krijgen dan kost het (momenteel) nog duizenden euro’s als AR bril. Wel mooi dat er een ingebouwde computer in de bril zit.
– Nu komt de Magic Leap. De eerste reviews zijn al niet veelbelovend. Het wordt prachtig gepromoot qua specs en marketing, maar velen hebben zoiets van; ja, het komt er aan, maar is het nog niet.

En daarmee wil ik persoonlijk -voorlopig- concluderen dat het jammer is dat VR niet de credits krijgt die het verdient, want voor nu is dit het eerste waar je echt blij van wordt. Je moet het gewoon proberen. Een goede instap is de Oculus Go, of wacht op de Quest. AR zal erna komen (maar niet VR vervangen).

Natuurlijk wordt er op AR vol ingezet. Gisteren zag ik kort een seminar van Adobe waar ze alle tools beschikbaar stellen om AR in te richten, dus creëren en publiceren. Ik vind het lastig te beoordelen. Je wilt niet zomaar altijd je omgeving gebruiken om bepaalde content te bekijken. Je omgeving is belangrijk zodra dit ook een functie heeft. Bijvoorbeeld: je wilt meer weten over een bepaald object in een museum, dan is zo’n overlay van een bril interessant. Daarom kun je AR en VR niet vergelijken, ze hebben elk hun eigen doel. AR heeft wat mij betreft een nog wat langere weg te gaan, maar het komt er wel.